Polska drużyna wróciła z Budapesztu z bagażem doświadczeń i medalem doskonałości zdobytym przez naszego kucharza.
EuroSkills 2018 były debiutanckimi zawodami polskiej reprezentacji. Do Budapesztu zjechało się prawie 600 zawodników z 28 krajów. Wśród nich 8 Polaków, którzy wzięli udział w następujących konkurencjach: Ciesielstwo, Florystyka, Fryzjerstwo, Gotowanie, Mechatronika, Murarstwo, Tynkarstwo i Sucha zabudowa. Każdemu zawodnikowi towarzyszył ekspert, któremu poza rolą mentora przypisana jest funkcja sędziego. Ponadto WorldSkills Poland delegowało dodatkowych pięciu ekspertów-obserwatorów, którzy aktywnie włączyli się w ocenę i przygotowania do: Architektury krajobrazu, Obsługi gości hotelowych, Obrabiarek CNC, Technologii samochodowej i Technologii mody. To właśnie sędziowie codziennie po zakończeniu konkurencji zostawali na swoich stanowiskach, aby do późnych godzin poddawać szczegółowej ocenie każdą pracę.
Przez 3 dni konkurs obejrzało ponad 80 tysięcy odwiedzających. Poza 37 oficjalnymi konkurencjami organizatorzy przewidzieli również tzw. konkurencje demonstracyjne oraz pokazowe, przygotowywane i nadzorowane przez poszczególne państwa. Wydarzeniu towarzyszyły pokazy branżowe, stoiska partnerów i sponsorów oraz międzynarodowe seminarium.
Również FRSE przygotowała niemałą atrakcję dla odwiedzających HungExpo. Na jednej z hal stanęło Mobilne Centrum Edukacyjne, w którym nasi trenerzy i eksperci przez cały czas trwania konkursu pokazywali nowoczesne technologie i rozwiązania dla edukacji uczniów.
WorldSkills Poland zyskało też dodatkową motywację, która zaprowadziła drużynę aż na globalną wersję konkursu, czyli WorldSkills!
Zobacz, jak było w Budapeszcie: