treść strony

Jestem otwarty na ludzi

Medal doskonałości w kategorii serwis restauracyjny – tym zakończyły się zawody EuroSkills Gdańsk 2023 dla Łukasza Kobyłeckiego. A co mówił o specyfice pracy kelnerskiej, potrzebnej wiedzy i umiejętnościach oraz o przygotowaniach do konkursu?

  • Łukasz Kobyłecki zdobył medal doskonałości w kategorii serwis restauracyjny

    fot. Szymon Łaszewski/FRSE

  • Co mówi o pracy kelnera? – Zdecydowanie najważniejsze są uśmiech i pozytywne nastawienie do drugiego człowieka

    fot. Paulina Latek-Przybylska/FRSE

  • Liczy się też troska o detale związane np. z nakrywaniem stołu...

    fot. Paulina Latek-Przybylska/FRSE

  • ...oraz wiedza o kulinariach, np. w dziedzinie sommelierstwa, czyli ze świata win

    fot. Szymon Łaszewski/FRSE

  • – Praca z ludźmi jest nieprzewidywalna i różne sytuacje mogą się zdarzyć – zauważa

    fot. Paulina Latek-Przybylska/FRSE

Łukasza Kobyłecki mieszka w Łodzi, gdzie pracuje w restauracji Ukryte Rzeki. Pochodzi ze wsi Wilkowice w woj. łódzkim.

Dlaczego wybrałeś zawód kelnera?
Nie mam wykształcenia związanego z obsługą gości czy techniką kelnerską. Uczyłem się w Technikum Agrobiznesu i bliżej było mi do takich tematów, jak produkcja warzyw, owoców czy hodowla zwierząt. Praca w restauracji to był mój sposób na osiągnięcie niezależności finansowej.

Co spodobało ci się w tej pracy?
Wcześniej byłem dość nieśmiały i chciałem uzyskać większą pewność siebie, udowodnić sobie, że potrafię rozmawiać z ludźmi. Chodziło mi o rozwijanie umiejętności, również językowych. W mojej pracy podoba mi się elastyczność. Zarabia się też dość dobrze.

Jakie cechy musi mieć dobry kelner?
Zdecydowanie najważniejsze są uśmiech i pozytywne nastawienie do drugiego człowieka. Ważne jest, by być tu i teraz, nie myśleć o czymś innym. Moje hasło w tej pracy to być sobą. Jestem otwarty na ludzi i widzę, że to się ceni.

Jak dowiedziałeś się o konkursie?
Od znajomego. Zgłoszenie było spontaniczną decyzją, początkowo nie traktowałem tego zbyt poważnie. Ale usłyszałem, że to konkurs oferujący wiele możliwości rozwoju, interesujących doświadczeń oraz szkoleń. Była to też okazja do nawiązania nowych kontaktów, dlatego ucieszyłem się, gdy zostałem zaproszony na SkillsPoland w Gdańsku. Tam zająłem pierwsze miejsce.

Co jest ważne w twojej konkurencji?
Zakres zadań jest bardzo szeroki. Obejmuje dziedziny takie jak sommelierstwo, czyli pracę z winem, baristykę, czyli pracę z kawą, oraz barmaństwo, czyli pracę z koktajlami i alkoholami. To także obsługa gości i wiedza teoretyczna z zakresu kelnerstwa: nakrywanie i dekorowanie stołów, składanie serwetek. Ważna jest wiedza o winie, np. geografia szczepów. Liczą się zmysły smaku, węchu i aparycja.

Czego nauczyłeś się w trakcie przygotowań do konkursu?
Zaczynając pracę w gastronomii, nie miałem wiedzy teoretycznej. Przygotowując się do SkillsPoland w Gdańsku, zacząłem czytać książki i dokształcać się. Nie bałem się praktyki, ponieważ jako kelner pracuję już pięć lat. Myślę, że to doświadczenie zagwarantowało mi wygraną w polskich eliminacjach.

Czego najbardziej się obawiasz w zawodach EuroSkills?
Najbardziej obawiam się, że pojawi się coś nowego i nieprzewidywalnego, z czym będę musiał się zmierzyć po raz pierwszy w życiu. Będę musiał działać, opierając się na intuicji i zaradności.

Jakie są twoje plany na przyszłość?
Chciałbym pozostać w tej branży. Dam sobie czas do 30. roku życia, aby spróbować różnych rzeczy. Być może otworzę własny, mały biznes gastronomiczny. Mam wiele pomysłów.

Co dał ci konkurs?
Przede wszystkim nowe znajomości i nową wiedzę. Miałem też przyjemność odbyć staż w restauracji z gwiazdką Michelin w Krakowie. Mogłem tam przyjrzeć się szczegółom, które są niezwykle istotne, takim jak układanie sztućców, przesuwanie krzeseł, poprawianie serwetek. W tej pracy liczą się detale, jest ich mnóstwo, a każda restauracja ma swój własny styl. Praca z ludźmi jest nieprzewidywalna i różne sytuacje mogą się zdarzyć. Ważne jest, aby wiedzieć, jak na nie reagować. Konkurs otwiera wiele możliwości, mogę stać się bardziej widoczny i rozpoznawalny.

Rozmowy z wszystkimi zawodnikami reprezentacji można przeczytać w publikacji „Polska kadra EuroSkills Gdańsk 2023”.